17-04-2024 - Versie 24.0.0

Deze release is vanaf 17 april beschikbaar op de acceptatieomgeving.

In de loop van 1 mei wordt de release op de productieomgeving uitgerold.

Onderstaande elementen zijn onderdeel van deze release:

Tussen de blokhaken wordt aangeven of het een algemene wijziging aan de applicatie, een wijziging in een of meerdere modules, een wijziging in het beheer van de applicatie of een wijziging in de aanlevering betreft.

[Algemeen] E-mail aan inactieve gebruikers

Gebruikers welke geruime tijd niet meer zijn ingelogd zullen vanaf deze release twee keer een e-mail krijgen met daarin een waarschuwing dat het account gedeactiveerd wordt.
Wanneer een gebruiker geen actie onderneemt naar aanleiding van deze berichten dan wordt het account geïnactiveerd. Dit om de toegang tot de informatie van het LPZ te borgen.

Heractivatie

Heractivatie kan via de lokale organisatiebeheerder, hiervoor wordt in een volgende release ook de contactgegevens van het ‘interne aanspreekpunt LPZ’ worden gedeeld met de gebruiker.

Een organisatiebeheerder kan in het gebruikersbeheer een gebruiker heractiveren middels een schuifje.

Impact

Dit is een aanpassing aan de kant van LPZ en behoeft geen extra configuratie.

[Algemeen] Voorbereidingen ‘single-sign-on’-functionaliteit

Het LPZ is momenteel bezig om ‘single-sign-on’(SSO)-functionaliteit toe te voegen.
Hiermee wordt het mogelijk om met een bestaand Microsoft organisatieaccount in te loggen bij het LPZ, een los LPZ-account is daarmee overbodig. Ondersteuning van andere identity providers dan Entra ID volgen spoedig.

‘single-sign-on’ (SSO) houdt in dat er authenticatie (ben je wie je zegt dat je bent) en autorisatie (welke rechten heeft een gebruiker) binnen de eigen ICT-omgeving plaatsvindt. Dit maakt dat organisaties die gebruik maken van de SSO-koppeling het gebruikersbeheer van LPZ binnen de bestaande omgeving kunnen uitvoeren.

Momenteel is dit nog niet mogelijk, een organisatiebeheerder heeft hierdoor dubbele administratielast.

Door de eigen ICT-omgeving als leidend te gebruiken wordt ook het risico op oneigenlijke toegang tot het LPZ en de daarin beschikbare informatie aanzienlijk kleiner.

De komende periode wordt de koppeling bij een klein aantal organisaties neergezet om de verdere uitrol te stroomlijnen, denk hierbij aan duidelijke uitleg met daarbij een inschatting van de benodigde inspanning voor de organisatie.

Interesse kenbaar maken

Voor elke organisatie dient er een unieke koppeling gemaakt te worden, zodoende inventariseren we welke organisaties, zodra deze breed beschikbaar is, gebruik wil gaan maken van deze SSO-functionaliteit.

Mocht uw organisatie interesse hebben in deze SSO-functionaliteit dan horen we dat graag via support@lpz.nu.

We zullen u vervolgens op de hoogte houden van de voortgang en ter zijner tijd ook de mogelijkheid te bieden om over te gaan tot een inrichting van de koppeling.