18-06-2024 - Versie 26.0.0

Deze release is vanaf 19 juni beschikbaar op de acceptatieomgeving.

In de loop van 26 juni wordt de release op de productieomgeving uitgerold.

Onderstaande elementen zijn onderdeel van deze release:

Tussen de blokhaken wordt aangeven of het een algemene wijziging aan de applicatie, een wijziging in een of meerdere modules, een wijziging in het beheer van de applicatie of een wijziging in de aanlevering betreft.

[Algemeen] ‘single-sign-on’-functionaliteit

De afgelopen periode zijn de pilots rondom ‘single-sign-on’(SSO)-functionaliteit succesvol gebleken. Vanaf heden is deze functionaliteit voor alle organisaties beschikbaar. Let op, hiervoor is wel een intitiele inrichting nodig waarbij er een koppeling tussen het LPZ en uw organisatie wordt gemaakt.

Met SSO is het mogelijk om met een bestaand (Microsoft) organisatieaccount in te loggen bij het LPZ, een los LPZ-account is daarmee overbodig. Indien uw organisatie gebruikt maakt van een andere identity providers dan Entra ID neem dan contact op met support@lpz.nu om te kijken welke mogelijkheden er voor u zijn.

‘single-sign-on’ (SSO) houdt in dat er authenticatie (ben je wie je zegt dat je bent) en autorisatie (welke rechten heeft een gebruiker) binnen de eigen ICT-omgeving plaatsvindt. Dit maakt dat organisaties die gebruik maken van de SSO-koppeling het gebruikersbeheer van LPZ binnen de bestaande omgeving kunnen uitvoeren.

Door de eigen ICT-omgeving als leidend te gebruiken wordt ook het risico op oneigenlijke toegang tot het LPZ en de daarin beschikbare informatie aanzienlijk kleiner.

Impact

Voordat van deze functionaliteit gebruik gemaakt kan worden is er een gezamenlijke inrichting nodig.
Neem contact op met support@lpz.nu als uw organisatie interesse heeft in de mogelijkheden. Hier zijn in principe geen extra kosten aan verbonden.

[Spoed] Openstelling delen met HAP en/of HA

Uit de evaluaties van een aantal regionale pilots met inzicht in openstelling voor huisartsenspoedposten en/of huisartsendagpraktijken is de wens naar voren gekomen om dit inzicht ook regio-overstijgend mogelijk te maken. Dit omdat sommige huisartsen(spoedposten) aan de ROAZ-grenzen letterlijk tegen deze grenzen aanliepen. Inzicht buiten de eigen regio was niet mogelijk.

Met deze release is er voor gekozen de ziekenhuizen, als eigenaar van deze gegevens, de handvatten te geven om inzicht in openstelling niet, regionaal of landelijk te delen met (1) huisartsenspoedposten en (2) huisartsendagpraktijken.
Deze werkwijze sluit aan bij de huidige inrichting waarbij ziekenhuizen zelf kunnen bepalen welke gegevens zij met welke organisatie niet, regionaal of landelijk delen. 

Hierbij krijgen ziekenhuizen de mogelijkheid om zelf de volgende keuze te maken:  

  1. De Beschikbaarheid SEH

    1. niet delen met huisartsenspoedposten

    2. delen met huisartsenspoedposten binnen de eigen regio

    3. delen met huisartsenspoedposten binnen en buiten de eigen regio

  2. De Beschikbaarheid Acute afdelingen (zoals CCU, CT Trombolyse)

    1. niet delen met huisartsenspoedposten

    2. delen met huisartsenspoedposten binnen de eigen regio

    3. delen met huisartsenspoedposten binnen en buiten de eigen regio

  3. De Beschikbaarheid SEH

    1. niet delen met huisartsendagpraktijken

    2. delen met huisartsendagpraktijken binnen de eigen regio

    3. delen met huisartsendagpraktijken binnen en buiten de eigen regio

  4. De Beschikbaarheid Acute afdelingen (zoals CCU, CT Trombolyse)

    1. niet delen met huisartsendagpraktijken

    2. delen met huisartsendagpraktijken binnen de eigen regio

    3. delen met huisartsendagpraktijken binnen en buiten de eigen regio

image-20240618-180212.png

Huisartsenspoedposten en huisartsendagpraktijken hebben toegang tot de openstelling-pagina. Wanneer ziekenhuizen er (nog) niet voor kiezen de gegevens te delen dan wordt dat op de openstelling-pagina getoond. Hieronder een weergave van het beeld dat een gebruiker van een huisartsenspoedpost of huisartsendagpraktijk dan krijgt:

image-20240618-181103.png

Impact

Dit betreft een aanpassing aan de kant van LPZ, de bestaande (pilot) inrichting wordt hierbij overgenomen.
Gebruikers binnen een ziekenhuis met de organisatiebeheerrol kunnen de instelling voor het delen van gegevens aanpassen.
Voor meer informatie, zie .